קנאביס עשיר בקנאבידיול בקרב ילדים עם הפרעת ספקטרום האוטיסטי ובעיות התנהגות קשות – מחקר היתכנות רטרוספקטיבי
J Autism Dev Disord, 2018
עדי ארן1 ;חנוך קאסוטו2; עשהאל לובוצקי1; נדיה ותד1; אסתר חזן1
1היחידה לנוירולוגיה של הילד, המרכז הרפואי שערי צדק, ירושלים, ישראל; 2שירותי בריאות כללית, ירושלים, ישראל
קיימות עדויות אנקדוטליות רבות על טיפול מוצלח בקנביס אצל ילדים עם הפרעה בספקטרום האוטיסטי, אך חסרים מחקרים קליניים בתחום. מטרת מחקר רטרוספקטיבי זה, שנערך על-ידי היחידה לנוירולוגיה של הילד במרכז הרפואי שערי צדק, הייתה להעריך את הסבילות והיעילות של קנאביס עשיר בקנאבידיול, אצל 60 ילדים המאובחנים עם הפרעה בספקטרום האוטיסטי (ASD) ובעיות התנהגות קשות. לאחר הטיפול בקנביס, נמצא שיפור בבעיות התנהגות בקרב 61% מהמטופלים.
אוכלוסיית המחקר: 60 ילדים שאובחנו עם ASD (39 בנים, גיל ממוצע 11.8).
מוצר מחקר: כמחצית מהמטופלים במחקר קיבלו באופן קבוע את מוצרי החברה (עשירים ב-CBD, לרוב שמן אבידקל 30% CBD).
תוצאות:
• 16 ילדים הפסיקו טיפול (27%), במהלך 13 חודשי המעקב, שלושה מהם תוך פחות משבועיים לכן הם לא נכנסו לחישובי מובהקות של יעילות הטיפול.
• שיפור בבעיות התנהגות – דווח על שיפור משמעותי בבעיות התנהגות אצל 61% מהילדים.
• שיפור בחרדה – דווח על שיפור משמעותי בתחושת חרדה בקרב 39% מהילדים.
• שיפור בתקשורת – דווח על שיפור משמעותי בתקשורת בקרב 47% מהילדים.
• ירידה בצריכת התרופות – לאחר הטיפול בקנאביס, 33% מהמטופלים קיבלו פחות תרופות או מינון נמוך יותר, 24% הפסיקו ליטול תרופות ורק 8% קיבלו יותר תרופות או מינון גבוה יותר.
• תופעות לוואי כללו הפרעות שינה, עצבנות ואבדן תאבון. הייתה ילדה אחת שקיבלה מינונים גבוהים של THC אשר חוותה התקף פסיכוטי.