ניתוח פרוספקטיבי של בטיחות ויעילות הטיפול בקנאביס רפואי בקרב אוכלוסייה גדולה של מטופלי קנאביס רפואי
ליהי בר-לב שליידר 1,2, רפאל משולם3, ענבל סיקורין4, תמנע נפתלי5, ויקטור נובק1,6
1מכון מחקר קנאביס, המרכז הרפואי של אוניברסיטת סורוקה, הפקולטה למדעי הבריאות, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, באר שבע; 2תיקון עולם קנביט פרמסוטיקלס לקידום קנאביס רפואי, תל אביב, 3המכון לחקר תרופות, הפקולטה לרפואה, האוניברסיטה העברית, ירושלים; 4בית אבות סיעודי הדרים, נען; 5המכון לגסטרואנטרולוגיה ומחלות הכבד, מרכז רפואי מאיר, כפר סבא; 6המחלקה להרדמה, טיפול קריטי ורפואת כאב, בית החולים "בית ישראל דיקונס" ובית הספר לרפואה של הרווארד, בוסטון.
אין מספיק עדויות קליניות ברמה גבוהה ליעילות הטיפול בקנאביס הרפואי. סקרים על מספר גדול של חולי קנאביס רפואי מוגבלים מאוד; אף אחד מהם לא עקב אחרי המטופלים לפני הטיפול ואחריו, כלל כמות גדולה של משתנים או העריך את הרכב הקנאביס שנצרך. מטרת מחקר פרוספקטיבי זה, שנערך בשיתוף המרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה, הייתה לנתח את המאפיינים האפידמיולוגיים, את הבטיחות ואת היעילות של הטיפול בקנאביס בקרב אוכלוסייה גדולה של מטופלי תיקון עולם.
לפני תחילת הטיפול בקנאביס, במטרה להתאים את ייעדי ותוכנית הטיפול, המטופל עובר תשאול לגבי מחלות רקע, כאב ותסמינים אחרים, תרופות קבועות, מאפייני איכות חיים וכו'. בהתאם למאפייניו האישיים, הומלץ לו על זן קנאביס, אופן צריכה, מינון התחלתי וטיטרציה מומלצים. שישה חודשים לאחר תחילת הטיפול בקנאביס, סוקר ערך שאלון אודות השפעת הקנאביס על מחלות, תסמינים, תרופות, כאב, איכות חיים, זנים שנצרכו ותופעות לוואי. נראה כי קנאביס רפואי הוא אלטרנטיבה בטוחה ויעילה עם היענות גבוהה לטיפול, מסייע בשיפור באיכות חיים ובירידה ברמת הכאב, עם שכיחות נמוכה של תופעות לוואי חמורות.
אוכלוסיית המחקר: 8,560 מטופלים של תיקון עולם (51,1% גברים, גיל ממוצע 54.6).
מוצר מחקר: זנים ומוצרים שונים של תיקון עולם.
תוצאות:
• 1,735 חולים (17.3%) הפסיקו את הטיפול במהלך שישה חודשי טיפול.
• שיפור כללי – 70.6% מהמטופלים דיווחו על שיפור מתון (לכל הפחות) במצבם ללא תופעות לוואי חמורות. בגרף ניתן לראות את התפלגות המטופלים שדיווחו על שיפור במצבם, מחולק להתוויה בגינה קיבלו קנאביס רפואי. ההתוויה עם אחוזי השיפור הכי גבוהים היא PTSD.
• שיפור בהתקפי זעם – נרשמה ירידה משמעותית של 91.5% בהתקפי הזעם בעקבות הטיפול בקנאביס.
• שיפור באי שקט – חלה ירידה משמעותית של 89.5% באי שקט בעקבות הטיפול בקנאביס.
• שיפור בהפרעות שינה – נרשמה ירידה משמעותית של 89.1% בהפרעות שינה בעקבות הטיפול בקנאביס.
• שיפור בבחילות – חלה ירידה משמעותית של 88.9% בבחילות בעקבות הטיפול בקנאביס.
• ירידה בעוצמת הכאב – דיווח על מדרג כאב מתוך סולם של עשר (0 – לא כואב בכלל, 10 – הכאב הכי נורא שניתן לתאר), פחת באופן משמעותי. לפני הטיפול 62.0% מהמטופלים דיווחו על עוצמת כאב גבוהה (שמונה ומעלה); לאחר חצי שנה, מספר זה ירד ל-5.0% מהמטופלים בלבד.
• שיפור באיכות החיים – 69.9% מהמטופלים דיווחו כי איכות חייהם הייתה "טובה" או "טובה מאוד" במהלך חצי שנה של טיפול פעיל, בעוד שרק 12.9% מהמטופלים דירגו את איכות החיים שלם ברמה זו לפני תחילת הטיפול.
• ירידה בצריכת תרופות – 52.5% מהמטופלים הפסיקו או הפחיתו את מינון האופיואידים שלהם; 39.2% הפסיקו או הפחיתו מינון משככי כאבים אחרים; 36.9% מהמטופלים הפסיקו או הפחיתו את מינון תרופות האנטי-פסיכוטיות; 35.7% מהמטופלים הפסיקו או הפחיתו את מינון של נוגדי האפילפסיה; 35.3% מהמטופלים הפסיקו או הפחיתו מינון של תרופות הרגעה ושינה.
• תופעות הלוואי השכיחות ביותר היו קלות וכללו סחרחורות (8.2%), יובש בפה (6.7%), תיאבון מוגבר (4.7%), ישנוניות (4.4%), והשפעה פסיכו-אקטיבית (תחושת "היי") (4.3%).
• הגרף למטה מציג את שיעור החולים שחוו תופעת לוואי כלשהי, ונע בין 28.9% לתסמונת טורט ל-40.0% אצל חולי אפילפסיה.
• נראה כי קנאביס רפואי הוא אלטרנטיבה בטוחה ויעילה עם היענות גבוהה לטיפול, מסייע בשיפור באיכות חיים ובירידה ברמת הכאב, עם שכיחות נמוכה של תופעות לוואי חמורות.